evet lomo plastik karışımlı bir yapıya sahip olduğu için çok ilginç sonuçlar verir. yeri gelmişken bahsetmekte yarar görüyorum, sadece ilginç sonuçlar elde etmek dışında sahip olduğunuz eski objektifleri kullanma şansına sahip oluyoruz bu sistemle. adaptörlerler varsıtasıyla m39-m42 lensleri makinalarımızda kullanabiliriz. böylece ucuza kaliteli lenslere sahip olabilirsiniz.
ben pentax kullanıcısıyım ve bu adaptörler markadan markaya değişip marka içinde çeşitli türlere sahip olabiliyor. pentaxlarda makina içine takılan ve lens üzerine takılan 2 farklı model varken bildiğim kadarıyla canonlar için çipli ve çipsiz modeller bulunmakta. çip sistemiyle af asist yapılabilmektedir. nikonlar için bir bilgim yok. bu adaptörlerin fiyatı 40-80 lira arası değişmekte olup pazarlık gücüne bağlı olarak 30 - 60 liraya alınabilmektedir
ancak belirtmekte yarar var, bu objektifler adaptorle kullanıldığı için belli bir mesafeden öteyi netleyemeyebilirler, ben denemem sonucu 50 mm bir objektifin 6 metreye civarı bir mesafeden sonra netleme yapmadığına şahit oldum. 100 mm üstündeki objektiflerde bu sıkıntı azalmaktadır. 135 mm ve üstünde bir insanı net bir şekilde boydan çekmek mümkün.
bunun dışında bu objektifler dijital makinalara göre yapılmadığından bazı renk sapmaları yada tam performans vermeme gibi sorunlar olabiliyor. ayrıca kullanmak biraz pratik gerektiriyor
fazla uzatmadan örnekle açıklamak gerekirse zeiss 50mm 2.8 gibi zeiss için ortalama ancak bizim için yüksek kalitede olan objektifleri kullanabilirsiniz

eski rus, alman, japon ve 3.party üretimi objektifleri saymıyorum bile. bugun bir zeiss 50mm 100 tl civarına bulunabilmekte yada biraz daha fazlasına daha farklı şeylerde bulabilirsiniz. sormak isteyen varsa sorsun yoksa hep beraber susalım